voeten en handen ...

Gezonde en mooie

Pedicure Praktijk Liat Adar voor verzorgde voeten Hendrik Ido Ambacht

Voeten zijn heel belangrijk, maar ze worden bijna niet verzorgd. Aandacht en geld besteden aan hand- en gezichtsverzorging vinden we heel normaal, maar voeten worden door velen overgeslagen ondanks dat ze elke dag toch behoorlijk belast worden. Dat is jammer, want met een goede voetverzorging voelen je voeten niet alleen lekkerder aan, ze zien er ook veel beter uit.

Een regelmatige verzorging van je voeten kunnen eventuele klachten voorkomen. Ook een goede hygiёne is daarbij van belang, Liat kan u goed adviseren hoe u uw voeten het beste schoon kunt houden en goed kan verzorgen.

Pedicure

Pedicure of voetverzorging is een behandeling van de voeten. Of u nu veel zit, staat of loopt, vaak wordt uw hele lichaamsgewicht door uw voeten gedragen. Het lijkt dan ook logisch dat uw voeten extra aandacht verdienen. Een goede voetverzorging is voor iedereen van belang, zowel voor man of vrouw of voor jong of oud.

Voor een goede behandeling van uw voeten kunt u een bezoekje brengen aan een vakbekwame pedicure, aangesloten bij de brancheorganisatie ProVoet.

 Een basis voetbehandeling bestaat uit: 

– de verzorging van nagels en nagelomgeving (nagelwallen);
– het verwijderen van overtollig eelt;
– het verwijderen van verschillende soorten likdoorns (eeltpit/eksteroog);
– de behandeling van kloven en eeltranden.

Daarnaast kan ik u onder andere voorlichten en adviseren over:
– standafwijkingen van de voet;
– goed passende schoenen;
– het gebruik van hulpmiddelen in en aan de schoen;
– doorverwijzen naar huisarts, specialist of podotherapeut.

Waaraan herkent u een vakbekwame ProVoet pedicure?
ProVoet is de Nederlandse branchevereniging voor pedicures. Alle leden van ProVoet worden verplicht om een door de branche erkend vakdiploma te halen. Hierdoor weet u zeker dat uw voeten door een vakkundige voetverzorger behandeld worden. De meeste gediplomeerde leden voeren het logo van ProVoet op hun gevel en op hun website.

Diabetes voet

Voetafwijkingen komen bij patiёnten met diabetes vaak voor. Deze voetafwijkingen kunnen op den duur tot ernstige problemen leiden. Omdat, als gevolg van de diabetes, het normale gevoel verminderd is, worden beschadigingen en wondjes aan de voeten (te) laat opgemerkt. Het ziet er aanvankelijk onschuldig uit, émaar het kan leiden tot ernstige infecties. Als voetinfecties verwaarloosd worden of onvoldoende behandeld worden, kan dit op langere termijn zelfs tot amputatie leiden.

Enkele algemene adviezen voor een diabetespatiёnt:
– controleer dagelijks uw voeten op eventuele wondjes of huisbeschadigingen;
– verwijder eelt en likdoorns nooit zelf en gebruik geen likdoornpleisters;
– ga regelmatig fietsen of wandelen en doe (dagelijks) voetoefeningen;
– onderzoek de binnenkant van uw schoenen regelmatig op spijkertjes, steentjes of harde naden.

Wanneer gaat een diabetespatiёnt naar een pedicure?
Meestal als men last krijgt van kloven, eelt, likdoorns, blaren, wondjes of verkleuringen. Een regelmatig bezoek aan de pedicure wordt in deze gevallen zeker aanbevolen. Ook wanneer er geen klachten zijn, is het raadzaam toch enkele malen per jaar, preventief, voor een controlebehandeling naar een pedicure met de aantekening ‘Diabetische Voet’ te gaan. Het voorkomen van voetproblemen bij patiёnten met diabetes is één van de belangrijkste taken van de gecertificeerde pedicure. Naast de voetbehandeling, geeft de pedicure adviezen over verzorging van de voeten en de keuze van schoenen. Zonodig wordt de patiёnt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts, specialist of podotherapeut.

Vergoeding
Als u als diabetespatiёnte naar een pedicure gaat met de aantekening ‘Diabetische Voet’ dan kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding/tegemoetkoming van de behandelingskosten. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Het Diabetes Fonds.

Schimmeldiagnostiek

Schimmelnagels en voetschimmel komen steeds vaker voor. Om dit te kunnen behandelen heb ik de opleiding ‘schimmeldiagnostiek’ gevolgd. Door het volgen van deze opleiding en het behalen van het bijbehorende certificaat ben ik bevoegd een monster van de schimmel te nemen en dit naar het Leids Cytologisch en Pathologisch Laboratorium te sturen. Binnen enkele dagen ontvangt u de uitslag en een behandeladvies. Omdat het hierbij gaat om een specialistisch onderzoek, worden de kosten rechtstreeks door uw ziektekostenverzekeraar verrekend.

Wanneer wordt schimmeldiagnostiek toegepast?
Eén van de kenmerken van een schimmelnagel is de kleur, meestal wit/geel of bruinig. Maar er zijn meer oorzaken voor een afwijkende verkleuring aan de nagels, zoals psoriasis, medicijngebruik of interne aandoeningen. Om bij twijfel zekerheid te krijgen is de schimmeldiagnostiek toepasbaar.

Moet een schimmelinfectie altijd worden behandeld?
Schimmelinfectie van de nagel begint vaak aan de grote of de kleine teennagel. Dit breidt zich langzaam uit naar de rest van de nagels. De nagelplaat wordt dik en brokkelig en kan loslaten. De nagel groeit niet meer in de lengte maar wordt steeds dikker. Dit kan pijn of een ingroeiende nagel veroorzaken door de toenemende druk van de schoenen.

Een schimmelinfectie van de huid (dermatomycose) openbaart zich vaak door kloven tussen de tenen. Dit kan behalve pijnlijk ook gevaarlijk zijn; als de infectie een bacteriёle infectie wordt, kan uiteindelijk operatieve verwijdering nodig zijn.

Bij beide vormen van schimmelinfectie geldt dat de aandoening besmettelijk is voor uw omgeving. Het advies is dan ook: altijd behandelen!

Manicure & Nail-Art

Op zomerse dagen natuurlijk erg leuk om te zien, maar Nail-Art of het lakken van de teennagels kan ook in het hele jaar. In het zwembad of in de sauna is het zeker een blikvanger.

Als u wilt dat uw teennagels gelakt worden, is het aan te raden dit bij het maken van een afspraak door te geven. Dit in verband met de extra benodigde tijd.

Tip: neem uw eigen teenslippers mee, want u kunt niet gelijk in uw schoenen. De nagels hebben dan voldoende tijd om te drogen.

En … uiteraard kunnen ook de nagels aan uw handen de bijpassende look krijgen, neem contact met Liat op om de mogelijkheden te bespreken.